Ce elemente minerale are nevoie copilul intre 3 si 14 ani?

Pentru a putea oferi copilului tau un regim alimentar sanatos si echilibrat ai nevoie sa cunosti necesarul zilnic ale principalelor minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, fosfor, iod). Cunoscand aceste cifre precum si continutul de minerale din fiecare aliment in parte poti realiza un program alimentar care sa asigure sanatatea si imunitatea copilului.

n afara de oxigen si hidrogen, care sub forma de apa constituie doua treimi din greutatea corporala si pe langa azot si carbon care participa in mare masura la formarea tesuturilor, celelalte elemente reprezinta 4,5% din organism. Unele dintre ele se gasesc in cantitati mai mari, precum calciul 1100-1500g, fosforul 560-840g, potasiul 245g, sulful 175g, sodiul 105g, magneziul 35g, fier 4g ; altele in cantitati mai mici precum cupru, iod, zinc, mangan, cobalt, fluor, seleniu etc.

Fierul

– este indispensabil in formarea hemoglobinei, cea care poarta oxigenul in globulele rosii. Fierul participa atat la transportul oxigenului de la plamani la tesuturi, cat si la oxidarile din interiorul celulelor. Este important in formarea sangelui, crestere si regenerare, 50-60% din cantitatea de fier aflata in organism fiind continuta numai de sange.

Altii au citit si...  Afla CUM sa iti renovezi casa fara sa cheltuiesti prea mult

– Necesarul zilnic pe care trebuie sa-l contina o dieta, este de 12-15mg pentru barbati si 20-25mg pentru femei.

In perioada sarcinii necesarul se ridica la 30-40mg/zi, iar in timpul alaptarii sunt suficiente cele 20-25mg/zi. De asemenea se suplimenteaza in caz de anemie sau hemoragii menstruale puternice.

– La copiii intre 0 si 3 ani, nevoia de fier este de 7-8mg/zi. Copiilor intre 4 si 9 ani le este necesara o ratie de 10-12mg/zi, iar celor de la 10 la 18 de circa 15mg/zi.

– Lipsa fierului din organism se remarca prin stari de oboseala, paloare, lipsa de concentrare etc. si duce la scaderea globulelor rosii.

– Il putem regasi in galbenus, nuci , pastai, mei, spanac, faina integrala de soia, fulgi de ovaz, patrunjel, carne de vita, vanat, maruntaie, ape minerale, vin rosu etc.

– E bine de stiut ca vitamina C mareste absorbtia de fier, pe cand cafeaua, ceaiul negru, alcoolul si produsele lactate o inhiba.

– 3mg de fier le putem obtine din 200g de sunca, 150g de salata verde, fasole verde, mazare verde, 125g paine intermediara, 100g malai, 90g carne, 50g fasole uscata, 40g linte, 33g ridichi, 22g ficat, 2 oua etc.

Altii au citit si...  3 legume DELICIOASE recomandate sa fie plantate in gradina in aceasta TOAMNA!

Iodul

– este important in metabolism, muschi, in perioada de convalescenta, dar mai ales pentru glanda tiroida. Din cantitatea totala de 30-50mg, existenta in corpul unui adult, mai mult de jumatate se gaseste in glanda tiroida.

– Cantitatea pentru o functionare optima a tiroidei este de 100-200 micrograme. Nivelul acesta variaza in functie de duritatea apei, de proportia de fluor – care daca depaseste de 50-60 de ori pe cea a iodului, impiedica acumularea acestuia in tiroida – si de compozitia hranei ingerate, care la randul ei depinde de continutul solului.

– Absorbtia iodului mai poate fi inhibata si de anumite substante din varza, usturoi, conopida, napi, hrean, gulii precum si restul varietatilor de radacinoase.

– Deficitul de iod genereaza oboseala, lipsa de concentrare, rani greu cicatrizabile, par si unghii sensibile, usor friabile, piele uscata, dar cel mai cunoscut simptom carential este gusa.

– Sursa cea mai bogata in iod o reprezinta pestele marin, fructele de mare, algele, sarea marina, de asemenea bine reprezentate sunt si ouale sau unele ape minerale.

Altii au citit si...  Cele mai elegante invitatii de botez le gasesti doar la Mandiva

Fluorul

– ajuta la formarea oaselor si dintilor. De aceea deficienta de fluor ingerat in perioada cresterii dintilor este pusa in legatura cu predispozitia la carii dentare de mai tarziu. Numarul de dinti cariati si lipsa, la copiii din zonele unde concentratia fluorului din apa nu depaseste 0,1-0,2mg/l, este de trei – patru ori mai mare decat la cei care inca de la nastere consuma apa cu 0,9-1mg fluor/l. De asemenea lipsa fluorului mai are drept efect friabilitatea oaselor.

– In general, in alimente precum carnea, ouale, legumele etc., se gaseste o cantitate mica de fluor, de la care fac exceptie insa pestele cu 7-13mg/kg si ceaiul care este foarte bogat in fluor, aducand numai intr-o ceasca 0,12mg. Desi cu un aport mai mic, nu sunt de neglijat nici cerealele integrale, nucile, ficatul, sarea cu fluor sau apele minerale. Nu uitati nic pasta de dinti cu fluor! Totusi sursa cea mai importanta de fluor ramane apa, a carei concentratie insa variaza foarte mult.

Pentru mai multe detalii, vizitati acest link.